Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli araçlar ve şarj sistemleri

Şarj süresi, aracınızın batarya kapasitesine, max. Şarj etme limitine, şarj cihazınızın gücüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bunların arasında en zayıf bileşen şarj gücünü belirler ve böylece şarj için gereken süre hesaplanabilir.

Bir elektrikli arabanın bataryası, prensip olarak doğru akımla (DC) şarj edilmesi gereken birçok ayrı akü hücresinden oluşur. Bu nedenle her elektrikli arabada, alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştüren ve böylece pili şarj eden bir şarj cihazı bulunur. Yerleşik şarj cihazı (on-board charger), uygun sabit şarj istasyonu (wallbox) veya taşınabilir şarj istasyonu ile monofaze veya trifaze prizde şarj etmeyi mümkün kılar. Alternatif akım (AC) ile şarj ederken, elektrikli arabaya takılı yerleşik şarj cihazı (on-board charger), şarj için kullanılabilecek maksimum akımı belirler. Şarj süresini etkileyen en önemli unsurdur, ancak max. kapasitede şarj edebilmek için sabit veya mobil şarj cihazınızın aracın kapasitesini desteklemesi gerekmektedir.

Ev ve iş yerlerinde doğru akım (düşük akım) ile şarj edilmektedir. Sabit (wallbox) şarj sistemleri ya da taşınabilir şarj sistemleri tercih edebilirsiniz.

Elektrikli araç şarj istasyonlarında aracınızı alternatif akım (yüksek akım) ile şarj edebilirsiniz. Yüksek akım aracınızı hızlı şarj etmenize imkan tanımaktadır.

Sabit bağlantı kablosuna sahip alternatif akım (AC)şarj istasyonları bir istisnadır. Bu nedenle şebeke tarafında tip 2 fiş bulunan uygun bir şarj kablosunun taşınması tavsiye edilir. Hızlı şarj istasyonlarında durum farklıdır, bunlar genellikle CCS ve CHAdemo şarj kablosuyla donatılmıştır.

Sabit şarj istasyonuna (Wallbox) kıyasla, mobil şarj istasyonunu her yere yanınızda götürebilir ve standart fiş veya CEE fişiyle çalıştırabilirsiniz. Hatta bazı mobil şarj istasyonları, bir prize bağlanmak için fiş tipini değiştirme seçeneği sunarak maksimum esneklik sağlar. Mobil şarj istasyonu, ilgili soket tipi üzerinden hangi şarj kapasitesinin mümkün olduğunu otomatik olarak tanır. Bu nedenle mobil şarj istasyonları, seyahat ederken ve acil durum şarj ekipmanı olarak idealdir. Güvenlik nedeniyle, uzun süreli ev kullanımı için sabit şarj istasyonlarını (wallbox) öneriyoruz, çünkü geleneksel prizlerin, örneğin bir elektrikli arabayı şarj ederken olduğu gibi, kalıcı olarak yüksek performans için tasarlanması garanti edilemez.

Aslında bu terim mobil/taşınabilir şarj cihazı ile aynı şeyi ifade etmektedir. Yanınızda bulunması tavsiye edilen kullanışlı bir cihazdır

Mobil şarj istasyonunun evde kullanılması için herhangi bir engel yoktur. Ancak sürekli kullanmayı planlıyorsanız şarj istasyonunu bağladığınız prizin elektrik tesisatını bir elektrikçiye kontrol ettirmenizi öneririz. Acil durumlar için mobil şarj istasyonunu her zaman bagajda bulundurmak istiyorsanız, her gün çıkarıp fişe takmanız gerekir. Burada seçim sizin rahatlık anlayışınıza ve ayırmak istediğiniz bütçeye kalmış bir karardır.

Sabit şarj istasyonu (wallbox)kurulumu deneyimli işinin ehli elektrikçiler tarafından yapılmalıdır. Almış olduğunuz ürüne ait kurulum klavuzu paylaşılacaktır. Bu klavuzu uygun olarak işlermerin yapılması gerekmektedir.

Bu konuda birinci husus evinizde monofaze mi yoksa trifaze mi tesisatın bağlı olduğudur. İkinci husus ise güç kaynağınızın amper değeridir. Bu değer de 10A ile 32A arasında değişmektedir. Eğer evinizdeki elektrik tesisatında ilave masraf yapmak istemezseniz, mevcut elektrik tesisatınıza uygun bir şarj istasyonu seçebilirsiniz ya da elektrik tesisatınızda monofazeden trifazeye geçişi ve tesisatınızın amper değerinin arttırılmasını uzman elektrikçilerden talep edebilirsiniz.

Şarj kablosunu bağlamak için dünya çapında maalesef bir standart yoktur. Ancak son zamanlarda Tip2 bağlantı gitgide yaygınlaşmaktadır, ve birçok otomobil üreticisi araç şarj prizlerini Tip2 bağlantıya uygun olarak üretmektedir.

Tip 1: Amerikan araçlarında yaygındır, tek fazlı bir fiştir ve 7,4 kW’a kadar hızlarda aracınızı şarj edebilir. Bağlantı aparatı tam daire şeklinde bir yapıya sahiptir. Şarj modu 3 olarak adlandırılan tek fazlı AC şarjı için kullanılır ve IEC 62196-2 gerekliliklerini temel alır. İkisi güç kontağı (L1 ve L2/N), iki sinyal kontağı (CS ve CP) ve bir koruyucu iletken (PE) olmak üzere beş kontağı vardır.

Tip 2: Tip 2 konektör, Avrupa Komisyonu tarafından standart olarak tanımlanmıştır. Şarj modu 3 olarak adlandırılan tek fazlı veya üç fazlı AC şarjı için kullanılır ve IEC62196-2 gerekliliklerini temel alır. Dördü güç kontağı (L1, L2, L3, N), iki sinyal kontağı (PP, CP) ve bir koruyucu iletken (PE) olmak üzere yedi kontağa sahiptir. Konektör maksimum 480 V ve 32 A iletebilir. Bu, 22 kW’ye kadar şarj kapasitesi sağlar.

CCS: CCS şarj konektör sistemi (Kombine Şarj Sistemi) daha yüksek şarj akımlarını iletmek ve böylece ülkeler arası seyahati mümkün kılmak için geliştirildi. Akım sadece iki ek kontak (DC+ ve DC-) üzerinden yönlendirilir. Konnektör, 850 V’luk bir voltajda 125 A için tasarlanmıştır. CCS bağlantısı, hızlı şarj için yalnızca halka açık şarj istasyonlarında kullanılır.

CHAdeMO: “Charge” =şarj et ve “Move” hareket et kelimelerin kısaltmasından türemiştir. Bu konektör genellikle Japonya’da kullanılmaktadır. Doğru akım şarjı (DC) için tasarlanmıştır. Özellikle Nissan Leaf model araçlar hala CHAdeMO konektörünü kullanmaya devam etmektedir.

Tamamen sizin kullanım şeklinize ve ihtiyacınıza bırakılmış bir konudur. Normal şartlarda standart uzunluktaki (5mt) şarj kablosu işinizi görecektir. Ancak eğer daha uzun bir kabloya ihtiyacınız olursa 10 mt uzunluğa kadar olan şarj kablosu alternatifleri mevcuttur.

Elektrikli aracınızın şarjı için uzatma kablosu kullanımı önerilmemektedir. Elektrikli aracınız elektrik sisteminden uzun süre boyunca yüksek güç çektiğinden uzatma kablosu aşırı ısınabilir. Uzatma kablosu kapasitesinin üzerinde enerji iletmeye çalıştığı için fazla ısınan kablo yangın riskini arttırabilir.

IP (Giriş Koruması) derecelendirmesi, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından belirlenen iki basamaklı bir sayıdır. İlk rakam katı cisimlere/toza karşı korumayı , ikinci rakam ise sıvı korumasını ifade eder. Rakam değeri arttıkça koruma seviyesi artacaktır.

Minimum garanti süresi 2 senedir, bazı marka ve modellerde ilave garanti süresi satın alabilirsiniz.

Ödeme ve teslimat

Siparişinizin ödeme onayının alınmasının ardından, satın aldığınız ürünler için farklı bir tedarik süresi belirtilmemiş ise en geç 48 saat içinde kargo firmasına teslim edilir.

Kargoya verilen ürünlerin teslimat süresi mesafeye bağlı olarak 1 ile 3 gün arasında değişmektedir. Sizinle paylaşılan takip numaralarından paketinizin son durumu hakkında ilgili taşıma firmasının gönderi takip sisteminden bilgi alabilirsiniz.

Tüm bankalara ait kredi kartı ve banka kartları, banka havalesi.

Ödeme adımında banka havalesini seçiniz ve onaylayınız. Akabinde sipariş detaylarınızı ve banka bilgilerimizi içeren bir email alacaksınız. Ödemenizi yaparken açıklama kısmında sipariş numaranızı paylaşmanızı rica ediyoruz.

Siparişiniz kargoya verildiğinde takip numarası ve sipariş detaylarınız paylaşılacaktır.

Eğer sorularınıza burada cevap bulamadıysanız bizi mesai saatleri içerisinde 0224 909 81 49 nolu numaradan arayabilirsiniz ya da info@ekizenerji.com email adresine sorularınızı ve görüşlerinizi gönderebilirsiniz. Size en kısa sürede cevap vermeye çalışacağız.

Alışveriş Sepeti
Aradığınız gönderileri bulmak için yazmaya başlayın.
EnglishTurkish
Mağaza
Favoriler
0 öğe Sepet
Hesabım
Ekiz Enerji